РАЗКРИВАНЕ НА ЛАТЕНТНИТЕ РЕЗЕРВИ НА ТЪРГОВИЯТА НА ЕДРО В ХРАНИТЕЛНО-ВКУСОВАТА ПРОМИШЛЕНОСТ В УСЛОВИЯТА НА ИКОНОМИЧЕСКА КРИЗА

Автори

Ключови думи
латентни резерви, предприятия от хранително-вкусовата промишленост, икономическа криза.

Резюме
В статията се разглеждат подходите за идентифициране и оценяване на латентни резерви в условията на световната икономическа криза в хранително-вкусовата промишленост и тяхната стратегическа важност за страната. Целта е да се разгледа възможността за идентифициране на скритите резерви в търговията на едро в областта на хранително-вкусовата промишленост. Моделът на измерване на латентните променливи е избран като методология на изследването, която позволява да се вземат предвид вътрешните и външните променливи и се основава на разпоредбите на факторния анализ. Теоретичното изследване на концепцията позволява да се обоснове резервът като неизползвана възможност за развитието на икономическите субекти, като например предприятията, и да се повиши тяхната конкурентоспособност чрез идентифициране на скритите стойности с цел по-нататъшното им ефективно функциониране. Обосновани са видовете латентни резерви на търговия на едро в хранително-вкусовата промишленост в кризисни условия. Латентните резерви с корелирани характеристики са избрани с помощта на факторния анализ. Изчисляват се вариацията на променливите за петте избрани фактора и стандартното отклонение на нормализираната стойност. В резултат на изчисленията е избрано да се разглеждат два идентифицирани фактора. Определят се коефициентите на връзки между външни и вътрешни латентни променливи и се отличават вероятните латентни характеристики. Изчисленията показват значителен натиск, в зависимост от тежестта на външните влияния, така че по скалата на измерването експертите дават по-високи оценки за последните параметри, които се отразяват в конструираната матрица. Резултатите от изследването позволяват да се проследят връзките между външни и вътрешни латентни променливи и да се изгради SWOT-анализ за предприятията в хранително-вкусовата промишленост, който позволява да се очертаят перспективите за функционирането на предприятията в този отрасъл.

JEL Класификатор: C38, L81, M110, O100.
Кодове на научна квалификация:
Страници: 14

За да прочетете пълният текст на статията кликнете върху съответния бутон.

Още статии от този брой

  • ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА МОДЕРНИЗАЦИЯ И ЕЛЕКТРОНИЗАЦИЯ НА ВЪТРЕШНИЯ КОНТРОЛ В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР

    Методологичната и нормативната рамка на вътрешния контрол постоянно се развиват и обогатяват в резултат на външни и вътрешни предизвикателства и натрупания опит в организациите. Интегрираната рамка на вътрешния контрол (ICIF) на Комитета на спонсорираните организации (COSO), поставяща основите и принципите на съвременното разбиране за вътрешния ...

  • ИНСТРУМЕНТИ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА ЧАСТНИЯ СЕКТОР, ИЗПОЛЗВАНИ В ПУБЛИЧНИЯ СЕКТОР: ПРИМЕРИ ОТ ПРОУЧВАНИЯ НА АВСТРАЛИЙСКИЯ ПУБЛИЧЕН СЕКТОР

    Реформите в публичния сектор доведоха до редица подобрения в много области на предоставяне на обществени услуги. Настоящото изследване проучва реформите, започнати от австралийските организации в публичния сектор в контекста на новите цели на публичното управление. Счита се, че управлението в публичния сектор не се различава от управлението в ...

  • ИЗМЕРВАНЕ НА ЕКОЛОГИЧНОТО И ИКОНОМИЧЕСКОТО РАЗВИТИЕ НА СТРАНИТЕ ПОСРЕДСТВОМ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ИНСТРУМЕНТИ ЗА КЛЪСТЕРЕН АНАЛИЗ

    В статията се разглеждат особеностите на прилагането на клъстерния анализ за оценка нивото на екологизиране на икономиките на страните по света. Направена е извадка от показатели, на които се базира икономиката на развитите страни, в това число – стандарт на живот, антропогенно натоварване и енергийна интензивност на икономиката. Отчитайки тези ...